• Srpski
  • Magyar

Aktuális

HRI Haridra – kurkuma tableta

Lekoviti proizvodi kurkuma A kurkuma igazi „csodaszernek” számít, mely reumás jellegű ízületi gyulladások kezelésére és gyógyítására alkalmazható. Eredményesen kezeli a lábfej, a boka, a térd, a csípő, a derék, a hát, a könyök és a váll ízületi megbetegedéseit. Kiváló a fájdalomcsökkentő hatása.
Erős antioxidáns, leköti az egészséget károsító szabadgyököket. A szénhidrát, valamint a gyógyszerek, kívülről bejutó méreganyagok lebontásában segít, ezáltal védve a májat. A májsejtek regeneráló hatása révén pedig fokozódik azok epetermelése.
Hatóanyagai erősítik az epehólyagot. Hatásos az epekő megelőzésében és kezelésében, ugyanis a kurkumin növeli az epe oldhatóságát, s ez gátolja az epekő kialakulását, segíti a már meglevő kövek kiürülését.

 

 

HRI TeenyWeenies – Rágótabletta a gyerekek immunrendszerének erősítésére

Lekoviti proizvodi A HRI TeenyWeenies kizárólag természetes összetevőket tartalmazó immunerősítő rágótabletta, 3 finom ízben: szamóca, ananász, kivi.
A gyepűrózsa bogyója a C-vitaminon kívül számos olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani: pektin, flavonoidok, cukor, alma- és citromsav, cseranyag. A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést. Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, főként a sorvadásos betegségek ellen. A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Magas magnéziumtartalmának köszönhetően fontos szerepe van a szív-és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában, ugyanakkor serkenti a gyomornedvek működését, csökkenti a vérnyomást és idegnyugtató is.

 

Csontritkulás vagy oszteoporózis

AterosklerozaOszteoporózisnak nevezzük a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenését, amely fokozott törékenységgel, a kóros és spontán törések kockázatának fokozódásával jár. A betegség neve is azt jelenti: porózus, lyukacsos, üreges csont.

A felnőttkori csontszövet megfelelő szerkezetét, tartását a csontképzési és csontbontási folyamatok összehangolt működése biztosítja. A csonttömeg az életkortól függően változik, fiatalkorban a csont tömegét növelő építő folyamatok vannak túlsúlyban, később az arány megfordul. A csontszövet állománya 25-30 éves korig gyarapszik, majd tömege fogyni, gyengülni kezd. Az élettanilag normális csontvesztés ekkor mintegy évi 3-5%.

Ha a csontépítő sejtek (oszteoblasztok) és a csontlebontást végző sejtek (oszteoklasztok) működésének egyensúlya megbomlik, akkor ennél nagyobb mértékű csontvesztés következik be, és csontritkulás alakulhat ki. A klimax korában szinte minden harmadik nő szenved ebben a betegségben. Nőknél négyszer gyakoribb, mint férfiaknál.

Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.A csontritkulás rizikófaktrorai, a mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás (sok foszforsav bevitel, kevés kálcium és magnéziumhiányos ételek-italok fogyasztása), genetika, alkoholfogyasztás, dohányzás valamint a nemi hormonok mennyisége mind-mind befolyásolják a csontállományt. Az egészséges csontképzéshez elegendő D vitaminra és kalciumra van szükség a táplálékban. A D vitamin elengedhetetlen a kalcium bélből való felszívásához, maga a kalcium pedig azon túl, hogy a csont alkotórésze, serkenti a csontképzést. A D vitamin és a kalcium elégtelen bevitele növeli az oszteoporózis kockázatát.

Az oszteoporózis korai felismerése nagyon fontos. Gondolja végig, Önnél milyen rizikófaktorok állnak fenn és tegyen meg mindent a kiküszöbölhető rizikófaktorok megszüntetéséért. A megelőzésben óriási szerepe van a kálciumnak és a napfénynek, amely a D vitamin előállítását segiti valamint a HRI-vitalion tabletta.

Ateroszklerozis (érszűkület)

AterosklerozaAz érelmeszesedés kialakulásának pontos oka ismeretlen. Több hipotézis van a betegség kialakulására. A legelfogadottabb az, hogy az érelmeszesedés kezdeti fázisában a magas vérnyomás, és egyéb tényezők következtében az ér belhártyán mikrorepedések keletkeznek, az érfal steril gyulladása jön létre, a vérből a koleszterint szállító részecskék az érfal belső szerkezetébe rakódnak, melynek következtében az érfal megvastagodik, elveszti rugalmasságát, merevvé, keménnyé válik. Később a megvastagodások akár körkörösen is szűkítik az ér belső átmérőjét. A bedomborodást plakknak nevezzük.

A plakkok felszínén az ér üregében vérrögösödési folyamat is megindulhat, amely által az ér teljesen elzáródik. Nagyobb fokú érszűkület esetén már egy kisebb vérrög is érelzáródást(embólia) okozhat. A súlyos megbetegedésekért és halálozásért ez a folyamat a felelős. Mivel az érelmeszesedés, az érszűkület az egész érrendszert érintheti, így attól függően hogy hol jelentkeznek, a tünetei különböző betegségtípusokra osztották fel e megbetegedéseket, úgymint a szív, a mellkas artériás megbetegedései, az agyi artériák megbetegedései, a has és a medence artériáinak megbetegedései és a végtagok(főképp a láb) artériáinak megbetegedései.

    Az alsó végtagi verőérszűkület négy stádiumra osztható a betegség előrehaladása, és a tünetek szerint:
  • I. stádium: panasz, tünet nincsen, csak műszerrel kimutatható.
  • II. stádium: terheléskor, járáskor a lábikrában fájdalom, görcs, nehézségérzés, megállásra kényszeríti, majd 1-2 perc pihenés után szűnik. Ez ismétlődve jelentkezik, amíg a terhelés tart. Hideg, hűvös láb, a végtag bőre sápadtabb.
  • III. stádium: nyugalomban, fekvő helyzetben, éjszaka jelentkező fájdalom, ami a lábak lelógatásával, vagy felkeléssel szűnik, a végtag lilásan elszíneződött.
  • IV. stádium: szövetelhalás, nem gyógyuló seb. A fájdalom akár elviselhetetlen erősségű. Az elhalt rész elfeketedik. A végtag komoly veszélyben van, amputálni kell, hogy megállítsák a szövetelhalás miatti fertőzést.

A későn felismert, vagy elhanyagolt érszűkület igen súlyos következményekkel járhat, amelyek kezelése nehezebb, megelőzni viszont hatékonyan lehetett volna őket. A betegségre hajlamosító fő tényezők a dohányzás, a cukorbetegség, az elhízottság, a magas vérnyomás, a magas a vérzsír- és húgysavszint, a mozgásszegény életmód.

A változáshoz az orvosok felvilágosító tevékenységén kívül nagyon fontos a tudatos megelőzés, amelyben segitségünkre van HRI-vitalion tabletta.

 

Sziv- és érrendszeri betegségek - Magasvérnyomás-betegség és gyógyitása

 

A magas vérnyomás vagy hipertónia a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a magasvérnyomás szempontjából határérték, azaz 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél többeket érint valójában. Bizonyos becslések szerint aggasztó a helyzet, mivel minden 8. halálesetben játszik közre a magasvérnyomás, ezzel maga mögé utasította a tumoros megbetegedéseket is.

A legtöbb emberben a magas vérnyomás nem okoz panaszokat, sokszor tünetmentes marad, csak egy más betegség miatti kivizsgálás vagy rutin orvosi ellenőrzés során derül rá fény, hogy a szisztolés vagy a diasztolés (vagy mindkettő) vérnyomás értéke növekszik. Az esetleges tünetek a hipertónia okozta különböző szervkárosodásokra utalnak.

A diagnózis felállításához természetesen a legfontosabb a vérnyomásmérés. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha nyugalmi állapotban, nem szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között, különböző napokon végzett legalább két, inkább három mérés átlaga nagyobb, mint 140/90 Hgmm. Ideális lenne, ha ez az érték 135/85 Hgmm alatt volna.

Az orvos feladata tisztázni azt is, hogy pontosabban mi okozza a magas vérnyomást, elsődleges vagy másodlagos hipertóniával kell-e számolni. A másodlagos hipertónia esetében ugyanis a kiváltó betegség kezelésére is feltétlenül szükség van. Ilyen például az elhizás, a mozgásszegény életmód, dohányzás, túlzott sófogyasztás és alkoholfogyasztás valamint a stressz. Ha időben észreveszik, kezelik, és rendszeresen ellenőrizik a magas vérnyomást, a halálos vagy súlyos kimenetelű következmények elkerülhetőek.

Az érrendszer karbantartásában és ezáltal a magas vérnyomás megelőzésében óriási segitséget nyújthat a HRI-vitalion tabletta!