• Srpski
  • Magyar

Kurkuma tabletták

HRI Haridra

 

Sastavni elementi:

- koren kurkume - prah

 

Doziranje:

- odrasli dnevno 2x1 tableta, ujutro i uveče posle jela.

 

Delotvoran je u lečenju artritisa i reume odnosno za čišćenje jetre i žučnog mehura.

Omiljeni azijski začin jarkožute boje ima povoljno delovanje na funkciju mozga i srca, a pojedine naučne studije dokazuju snažnu antikarcinogenu aktivnost. Kurkuma, začin koji se dobija iz istoimene korenaste biljke iz porodice đumbira u tradicionalnoj indijskoj kulturi se koristi više od 5000 godina zbog svog antiseptičkog i antibakterijskog svojstva.

Korisna je i za dezinfekciju rana i opekotina i prirodni lek je protiv bolova i upala.

Jak antioksidant je, vezuje slobodne radikale i povećava u jetri i ostalim tkivama nivo glutationa.

 

Kurkuma je hiljadama godina poznata u Indiji, dugo se smatralo i simbolom dobrobiti i veruje se da služi za čišćenje organizma u celini. Kurkuma je „začin života”, ima zlatno žutu boju i prefinjen miris i ukus. Koristi se ne samo kao

začin nego istovremeno za bojenje jela i tkanina a omiljena je i kao ukrasna biljka.

U istočnjačkoj kulturi se primenjuje svestrana lekovitost kurkume.

Aktivni sastojak, kurkumin je biljni pigment koji daje žutu boju kurkumi i poseduje snažno antioksidativno dejstvo jer vezuje slobodne radikale u organizmu. Kurkumin podstiče proces varenja hrane i metabolizam. Pomaže razgradnju ugljenih hidrata, toksičnih materija kao i lekova, na taj način štiteći jetru i povećavajući njeno regenerativno dejstvo. Ojačava žučnjak i sprečava stvaranje žučnog kamena.

Kurkumin smanjuje nivoe dva enzima u telu koji prouzrokuju upale. Zbog svojih svojstava umanjivanja upala koristi se kao prirodni sastojak za lečenje artritisa i reumatskog artritisa.

Kurkuma tablete